NEPROPÁSNĚTE! Sleva 20 % na všechny produkty Voxx s kódem: VOXX20

Modré světlo: riziko pro váš zrak

Nebezpečné modré světlo a jak se před ním chránit

Modré světlo - nebezpečí pro zrak a spánek

Modré světlo je všude. Sluneční světlo projde atmosférou, kde se srazí s molekulami vzduchu a tím způsobí, že se modré světlo rozptýlí všude. Díky tomu je obloha modrá. Modré světlo ve své přirozené formě používá naše tělo k regulaci přirozeného cyklu spánku a probouzení. Napomáhá též zvyšovat bdělost, zkracuje dobu reakce, zlepšuje náladu a navozuje pocit pohody. Umělé zdroje modrého světla jsou pak elektronická zařízení, jako mobilní telefony, notebooky a tablety, zářivky a LED světla. Právě elektronická zařízení jsou pro náš zrak nebezpečné, obzvláště pokud modré světlo na nás působí před spánkem, může tím zmíněný cyklus narušit a způsobit nespavost a únavu během následujícího dne.

Nebudeme zabíhat do složité fyzikální teorie, ale je třeba zmínit, že existuje inverzní vztah mezi vlnovou délkou paprsků světla a množstvím energie, kterou obsahují. Světelné paprsky, které mají relativně dlouhé vlnové délky obsahují méně energie a naopak.

Modré světelné vlny patří mezi nejkratší, tudíž mají nejvíce energetické vlnové délky ve spektru viditelného světla. Protože jsou kratší, tyto „modré“, vysokoenergetické vlnové délky blikají snadněji než delší a slabší vlnové délky. Tento druh blikání vytváří oslnění, které může snížit vizuální kontrast a ovlivnit ostrost, proto je pro oko náročnější zaostřit. Toto blikání může vést k oční únavě, bolesti hlavy, fyzické a duševní únavě, způsobené mnoha hodinami strávenými před obrazovkou počítače, nebo jiného elektronického zařízení.

Další zdravotní potíže:

  • Syndrom suchého oka – vyznačuje se pálením, svěděním a řezáním v očích, můžou se objevit problémy s mrkáním, zhoršené vidění
  • Rozmazané vidění – oči v tomto případě mají potíže se zaostřením na blízké, ale i vzdálené objekty, které tak vypadají rozmazaně

Množství modrého světla, která elektronická zařízení vyzařují jsou pouze zlomkem světla od slunce. Čas, který trávíme před obrazovkami, vzbuzuje obavy očních lékařů. Doposud ale neznáme přesně dlouhodobé účinky působení modrého světla na lidské oči. Avšak podle odborných výzkumů je jednou z příčin věkem podmíněné makulární degenerace, tedy ztrátě centrálního vidění - což může vést až k trvalé ztrátě zraku.

Jak se můžeme chránit před působením modrého světla?

Představíme Vám pár preventivních tipů, které Vám pomohou se vyhnout výše uvedeným problémům. Nejjednodušší způsob ochrany při práci s digitálními zařízeními je dodržování pravidla 20-20-20. To znamená, každých 20 minut byste si měli udělat dvacetisekundovou přestávku ve sledování obrazovky a dívat se na 20 metrů vzdálený objekt. Tím se oči i mozek uvolní a budou lépe reagovat. Pokud telefon či tablet používáte v noci, nastavte si noční režim, který modré světlo eliminuje.

Další tipy pro ochranu před modrým světlem:

  • Dioptrické brýle s ochranou proti modrému světlu (speciální vrstva přidaná k čočkám Vašich brýlí).
  • Speciální počítačové monitory s technologií Low-Blue Light (technologie, která zamezuje pronikání modrého světla a snižuje namáhání očí a únavu. Aktuálně existuje několik značek nabízejících technologii Low-Blue Light, např. Samsung, BenQ nebo Asus).
  • Speciální fólie (k digitálním zařízením připojíte ochrannou fólii, která zabrání modrému světlu a ochrání Vaše oči).
  • Aplikace (upravující jas monitoru tak, aby eliminoval modré světlo, například f.lux, redshift, iris...) Tyto aplikace však mohou zkreslovat barvy, ale mohou být nastaveny na více režimů v závislosti na podmínkách, ve kterých pracujete.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.