Akce! Sleva 20 % na ponožky Voxx s kódem: VOXX20

Co je chemická kotva?

Co je chemická kotva a kdy ji použít?

Chemická kotva najde své uplatnění jak ve stavebnictví, tak také v domácnosti. Je to alternativa klasické hmoždinky. Slouží tedy k upevnění vrutů, svorníků či šroubů ve zdivu. Je označována také jako chemická hmoždinka, nebo chemická malta, tekutá hmoždinka, tekuté hřebíky. Poradíme vám, jak ji nejlépe aplikovat.

Co je chemická kotva?

Tip: Omrkněte chemické kotvy na našem e-shopu.

Chemické kotvy jsou oproti klasickým hmoždinkám extrémně pevné, nevznikají při nich rozpěrné tlaky a rychle se s nimi pracuje. Používá se pro kotvení do celé řady tvrdých materiálů s výjimkou dřeva. Není proto vhodná na montáž dřevěných montovaných domů. Uplatnění nachází jak v případě dutého, tak plného zdiva. Lze ji použít pro kotvení do betonu, dutých cihel, porothermu, ytongu, plných cihel, plynobetonu, pemzy (hornina), pískovce, přírodního kamene, sádry. Při výběru chemické kotvy zohledňujeme zejména to, zda jde o použití v interiéru či exteriéru. Při nákupu dbejte na to, aby chemická kotva neobsahovala styren, který je pro vnitřní použití nevhodný, ale raději využijte složení bez styrénu i pro vnější použití.

Rozlišujeme dva druhy chemické kotvy

  1. Vinylesterová chemická kotva, která se využívá v exteriéru a odolá mokru a vlhku.
  2. Polyesterová chemická kotva, která je vhodná do sucha, tedy do interiéru.

Obě varianty obsahují pryskyřici s cementem, který zapříčiní, že ukotvený předmět doslova zatvrdne.

Použití chemické kotvy

Jde o jednoduché kroky, které nevyžadují odbornou zručnost ani speciální vybavení. Zvláštní důraz je třeba klást na důkladné odstranění prachu a volných částic z vyvrtaného otvoru. Montážní parametry i údaje potřebné k návrhu spoje, jsou k dispozici v technických listech. Důležité je mít také kvalitní vytlačovací pistoli, může se totiž stát, že se s levnou pistolí se Vám nepodaří maltu vůbec vytlačit.

V jakém případě bychom měli použít chemickou kotvu?

  • Televizní držáky
  • Patky, sloupky, zábradlí
  • Nábytek a sanita
  • Regály, konzoly
  • Markýzy, přístřešky
  • Schodiště
  • Sportovní náčiní na stěnu

Postup montáže

  1. Vyvrtáme požadovaný počet otvorů.
    - v případě dutých materiálů volte průměr odpovídají průměru sítka (kovového nebo plastového).
    - u plných materiálů změřte průměr kotevního prvku a připočítejte 2 - 4 mm z každé strany (zde sítko nepotřebujete, u tyčí s větším průměrem se doporučuje připočíst více milimetrů z každé strany).
  2. Vysavačem, či speciálním kartáčkem ho zbavíme nečistot a prachu.
  3. Vložte sítko. Toto je nutné pouze u dutých materiálů (kvůli jinak nadměrné spotřebě chemické kotvy), u plných materiálů se sítka nepoužívají.
  4. Pomocí pistole a míchací špičky aplikujeme chemickou kotvu, kterou si nejprve vytlačíme asi cca 10 cm mimo připravované otvory, dokud není barva jednolitá.
  5. Aplikujeme chemickou kotvu do otvoru, dokud nevyplníme celý prostor. Postupujeme od nejhlubšího místa a postupně kotvu posouváme ven z otvoru. U dutého materiálu vyplňte ode dna celé sítko, které po jeho naplnění uzavřete, aby se směs nedostala ven. U plného materiálu vyplňte otvor pouze do poloviny.
  6. Vzápětí našroubujeme vrut, šroub apod.
  7. Počkáme na zatvrdnutí chemické kotvy. Přesné vytvrzující časy jsou uvedeny na obalech chemických kotev a v technických listech.

TIP - pokud kotvu nespotřebujete celou, nesundávejte aplikátor, ten poslouží jako víčko a při dalším
kotvení pouze nahradíte starý aplikátor novým a můžete kotvit dál.

Chemická kotva a doba tvrdnutí

Chemická kotva začíná tvrdnout během několika minut, avšak na konečné vytvrzení je třeba počkat v řádu desítek minut až jednotek hodin. Doba tvrdnutí závisí na přesném složení kotvy a také na teplotě materiálů a okolí. Obecně se dá říct, že čím je tepleji, tvrdne kotva rychleji.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.