NEPROPÁSNĚTE! Sleva 20 % na všechny produkty Voxx s kódem: VOXX20

Reflexní oblečení - buďte vidět

S reflexním oblečením Vás nikdo nepřehlédne

Reflexní oblečeníV České republice od 20. února 2016 nabyla platnost novela zákona o silničním provozu, která ustanovuje chodcům mít na sobě reflexní prvky, pokud se pohybují v noci po neosvětlené silnici mimo obec. Zákon myslí na veškeré podmínky viditelnosti. To znamená, že chodec by měl mít reflexní prvky i pokud je mlha nebo šero. Především bychom ale měli myslet na naši bezpečnost a využívat reflexní prvky všude tam, kde hrozí, že řidič nemá možnost chodce bezpečně rozeznat. Kromě chodců by však reflexní oblečení a prvky měli používat i cyklisté nebo zaměstnanci.

Vidět a být vidět, pravidlo, které platí na silnicích. Obzvlášť pro silničáře, kteří se pohybují na vozovce, ale také sem můžeme zařadit pracovníky na stavbách či záchranáře. Díky unikátnímu složení reflexních prvků budete dobře vidět až na 200 metrů.

Tip: Omrkněte reflexní vesty, reflexní bundy, reflexní kalhoty a další reflexní pracovní oděvy na našem e-shopu. Buďte vidět!

Reflexní prvky na oblečení musí být dobře vidět. Neměla by je schovávat taška nebo dlouhé vlasy. Je nutné, aby byly vidět vždy směrem do vozovky. Ideálně mít reflexní proužek na spodní části rukávu a na spodní části nohavice, tedy kolem kotníku.

Chodci mohou využít nejen reflexní vestu, ale můžou nosit i reflexní zaklapávací pásek. Díky jeho malé velikosti ho můžete mít neustále při sobě a nasadit si ho až za takového počasí, kdybyste nemuseli být dobře vidět (mlha, déšť, chumelenice).

Novinkou v oblasti reflexních prvků je reflexní sprej, který stačí aplikovat na oblečení. Za běžných světelných podmínek je neviditelný. Jakmile dojde k jejich zhoršení, řidič vás uvidí. Spreje nejsou škodlivé a lze je použít jak na oblečení, tak na kov, dřevo, plasty a ano, dokonce i zvířata. Díky šablonám si můžete vytvořit motiv podle vašeho přání.

Složení reflexních oděvů

Reflexní oděvy tvoří tři klíčové prvky. Každý má svou specifickou ochrannou funkci. Z pohledu normy jsou ale stěžejní hlavně fluorescenční materiál, který je díky svým výrazným barvám (oranžová, žlutá, zelená – barvy zvýrazňovacích popisovačů) dobře vidět za denního světla a za soumraku, ale v noci vidět nejsou. Proto je vhodné, aby byly doplněny odrazkovými páskami.

  1. REFLEXNÍ MATERIÁL má funkci hlavně přes jasnější část dne, ale samozřejmě pomáhá zvýšit viditelnost i v noci.
  2. ODRAZKOVÉ PÁSKY jsou použity pro zvýraznění především v nočních hodinách. Tyto pásky vyžadují externí zdroj světla, aby bylo dosaženo tzv. zpětného odrazu. Bez tohoto zdroje pásky nemají cílený efekt. Existuje několik rozličných typů, nejčastější je však korálková mikrostruktura. Jedná se o několik vrstev materiálu. Spodní vrstva je základní, tvořená látkou. Ta je pokrytá metalickým filmem, který funguje jako zrcadlo odrážející světlo, které dopadá až po tom, co bylo rozmělněno jedním z milionu korálků, které jsou přilepeny nad něj. Jedná se tedy o odraz světla roztříštěného korálky, aby se dosáhlo takzvané zpětné reflexe.
  3. KONTRASTNÍ MATERIÁL – možnost, jak odlišit oděv a zároveň zabraění špinění náchylnějších částí výstražné bundy či vesty. Nečistoty totiž velmi zhoršují reflexní vlastnosti, proto jsou tyto kontrastní části použity např. na rukávech, kotnících, kolenou nebo na bocích.

Funkce oděvů

Reflexní pracovní oděvy nemají žádnou aktivní funkci, tím je myšleno, že nesvítí jako třeba baterka na cyklistické helmě. Na místo toho jsou vyrobeny, jak bylo dříve popsáno, z reflexního materiálu a odrazkových pásků. Jejich kombinací je docíleno optimálního rozlišení ze všech možných úhlů.

Třídy reflexních oděvů

Jak má reflexní oděv pro zaměstnance vypadat, určuje norma EN ISO 20471, která je rozdělena do několika tříd, každá třída je vytvořena, aby co nejlépe odpovídala výši rizika, ve kterém se pracovník pohybuje. Správné vyhodnocení tohoto rizika by proto měl být ten nejdůležitější faktor ke zvážení, abyste vybrali tu správnou třídu oděvu, který hodláte pořídit.

Výstražné oblečení třídy 1 je navrženo pro nejnižší riziko, zatímco třída 3 je pro největší riziko. První třída potom má nejmenší povrch reflexní látky a odrazkových pásků, a nejvyšší třída má těchto povrchů maximum. Čím větší povrch, tím větší viditelnost a přiřazená norma. V tabulce jsou stanovené minimální rozměry povrchu pro jednotlivé třídy.

Materiál 1. třída 2. třída 3. třída
Reflexní látka 0,14 0,50 0,80
Odrazkový pásek 0,10 0,13 0,20
Kombinace obou 0,20

Jakou třídu vybrat?

Záleží, kde zaměstnanci pracují.

  • Třída 1 - je vhodná pro zaměstnance, kteří se nepohybují na pozemních komunikacích nebo kolejištích.
  • Třída 2 - je určená pracovníkům, kteří se pohybují na silnicích a kolejištích bez provozu.
  • Třída 3 - nejvyšší stupeň ochrany, kterou využijí zaměstnanci pracující na silnicích a kolejištích s provozem.

Nepodceňujte svou bezpečnost, buďte vidět!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.